Framsida

Frågor & svar om uppsägningar

Läs tidigare inlägg:
https://sekopagatag.com/2020/09/25/arriva-vill-hyvla-tacka-nej-till-alla-erbjudanden/
https://sekopagatag.com/2020/09/29/stoduttalanden-2/
https://sekopagatag.com/2020/09/28/turordningen-och-varfor-du-ska-tacka-nej/
https://sekopagatag.com/2020/09/27/digitala-moten-inbokade-med-start-mandag-28-9/

Hej alla
Vi vet att det är många som sitter hemma och är oroliga så vi ska uppdatera med det vi kan. Vi startar denna “frågor och svar” och kommer att fylla på den allt efter som. Skriv din fråga i kommentarerna så ska vi försöka att ta fram svar. Vi vill faktakolla allt så vi kan inte svara omedelbart utan ge oss nån dag.
Vi har noterat att chefer förmodligen varit inne och kommenterat så vi vill att alla ska vara uppmärksamma och inte nappa om någon skriver något uppenbart provocerande.

Kommer ni att ha möten?
Ja. Vi jobbar på att kunna ha både digitala möten och fysiska. De digitala kan vi förhoppningsvis ha igång redan i veckan. De fysiska siktar vi på att ha veckan när folk fått “erbjudanden” dvs med start 5 oktober.

När kommer “erbjudanden”?
Tidsplanen som Arriva lagt fram är att de ska komma ut med sina “erbjudanden” den 5:e oktober. Ni kommer sannolikt att få dem på er Arriva-mail. Detta kommer bara att gå ut till den som är anställd på 100%. Den 12:e oktober kl 14:00 vill de ha in svar

Om de säger upp, hur går det till?
Den 12 oktober kommer Arriva att behöva börja ta beslut om de ska säga upp någon. Exakt hur turordning osv ser ut kan vi inte svara på just nu men våra ombudsmän jobbar på detta för fullt. Om Arriva vill säga upp så kommer det att bli nya förhandlingar och när de väl verkställer uppsägningen så börjar din uppsägningstid att ticka. Den kortaste uppsägningstiden är 3 månader. 

Hur lång uppsägningstid har jag?
Anställd 0-6 år – 3 månader
Anställd 6-8 år – 4 månader
Anställd 8-10 år – 5 månader
Anställd minst tio år 6 månader
Det finns en skrivning i avtalet som ger 6 extra månader för den med över 10 års anställning och som är över 55 år. Vi i klubben är inte hundra på om den gäller i detta fallet utan vi frågar ombudsmännen.

Ska jag svara nej på “erbjudandet”?
Svara inte alls. Däremot vill vi att du meddelar oss att du fått ett erbjudande och att du inte tänker svara. Vi behöver ha koll på hur många “erbjudanden”som går ut.
Du meddelar oss om att du fått ett “erbjudande här:
https://forms.gle/6MpiwVR9wuWFqSqA8

Kommer jag att kunna få a-kassa om jag tackar nej?
Ja. Du kommer att få en liten karens på 5 dagar men efter det har du full a-kassa. Glöm inte att SEKO har en inkomstförsäkring som ger dig 80% av lönen. Läs mer om den här:
https://www.seko.se/medlem2/forsakringar/inkomstforsakring/inkomstforsakring/

20 reaktioner till “Frågor & svar om uppsägningar”

 1. Frågor från kollegor.

  * De som e långlediga (typ föräldraledig) kommer de få något erbjudande? Det verkar som de inte kommer åt sin jobbmejl och kan då inte se om det skickas till vederbörande.

  * De som är permitterade kan de bli uppsagda under permitteringen?

  Gilla

 2. Hej,

  Jag har noterat att några av er spekulerar om jag, Janne Rogell, eller Mattias Wrangtorp har skrivit i Er blogg.
  Jag kan bara svara för mig själv. Jag har precis som den anonyma skriver, tidigare vid ett tillfälle kommenterat i er blogg under min signatur, JR. Om jag kommenterar något så gör jag det med min signatur eller som nu med mitt namn. Jag kan troligen fylla i vilken existerande mailadress som helst, min adress, någon annans eller en ”trolladress”.
  Det är viktigt att vara källkritisk vid den här typen av blogginsändare, då vem som helst kan producera inlägg.

  Mvh
  Janne

  Gilla

  1. Jäklar, inte ens 12-timmar efter att inlägget som gissade på att du skrivit här publicerats så kommer du flygandes 😅 Verkar som cheferna följer bloggen 👍

   Gilla

 3. Om man tex är sjukskriven, föräldraledig eller på semester är man väl inte skyldig att öppna sina jobb email? Är inte Arriva då skyldiga att skicka ”erbjudandet” med rekommenderad post?

  /Bosse Conroy

  Gilla

  1. 10 § Uppsägningsbeskedet skall lämnas till arbetstagaren personligen. Är det inte skäligt att kräva detta, får beskedet i stället sändas i rekommenderat brev till arbetstagarens senast kända adress.

   Uppsägning anses ske när arbetstagaren får del av uppsägningen. Om arbetstagaren inte kan anträffas och ett uppsägningsbesked har sänts i brev enligt första stycket, anses uppsägning ha skett tio dagar efter det att brevet lämnades till posten för befordran. Har arbetstagaren semester, anses uppsägning ha skett tidigast dagen efter den då semestern upphörde

   Gilla

   1. Jo, men ovanstående gäller ju Uppsägning. Arrivas mail gäller ju förändring av anställningsgrad och villkor.

    Gilla

 4. Det går väl för h-e inte att göra det här så lättvindigt som via mail?
  Hypotetiskt: Alla svarar Ja på mailet som kommer utom jag som inte ens har sett det (räknas som ett ”Nej” uppenbarligen). Då kan jag bli uppsagd efter den 12 oktober?
  Trodde jag hade lite bättre anställningstrygghet än så…

  Det måste väl vara ett par steg till innan man är framme vid valet mellan att gå ner i tid och uppsägning… får jag hoppas.

  Gilla

 5. Så jävla förbannad. Hur i helvete kan Arriva komma med ett så skamligt förslag som detta? Inte nån känsla för vad ge och ta innebär. Personal sjukskriver sig, stort missnöje, teamkänsla noll, One Arriva?
  Visst det går att försöka, men att ens försöka är omänskligt.

  Gilla

 6. Arrivas planer bygger inte på nerdragningar pga en sjukdom. Arrivas försök till lönedumpning och avtalsdumpning har varit glasklart från den ödesmättade dagen när Arriva vann anbudet på pågatågen. Vi arbetar på en av Sveriges mest misskötta och arbetarfientliga företag och det måste vi inse.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s