Framsida

Pågatågens huvudskyddsombud kan komma att sägas upp

Idag var Ola Brunnström inkallad på möte med direktören för division tåg, affärsområdeschefen för Pågatågen och HR-chefen. Samtalet gällde ett mail som skickats ut till medlemmarna som cheferna fått tag i.

Det löd så här:


Från: Ola Brunnström
Skickat: den 9 oktober 2020 15:48
Ämne: Sv: På gång Pågatågen v.41

Hej alla medlemmar

Ska bara svara på detta så folk inte oroar sig i helgen. Mattias skriver: ”I och med att det inte finns ett nytt lokalt kollektivavtal framme kommer alla, som det ser ut nu, att gå över till det centrala Branschavtalet den 1 december vare sig man tackar ja eller nej.”

Det här är ju såklart inte sant. Våra nuvarande avtal gäller fram tills den 30 november. Sen försvinner de och ersätts av avtalsrörelsen. Vi kommer att komma ut ur avtalsrörelsen med ett avtal som gäller alla. Ingen kommer att gå över på branschavtalet utan vi går in i så kallat avtalslöst tillstånd. Med de sagt så ha en bra helg.
Va inte rädd för cheferna, de ska vara rädda för oss.

Mvh Ola Brunnström
Seko klubb Pågatåg

Avslutningen med ”Va inte rädd för cheferna, de ska vara rädda för oss.” anser Arriva vara så allvarlig att de nu kommer att gå vidare med detta. Förste erbjöd de Ola 24 månadslöner att frivilligt lämna företaget. Då han avvisade detta frågade HR-chefen om det var summan som var för liten. Ola svarade nej. Direktören för division tåg säger då att de ändå kommer att gå vidare med detta och att de vill ses igen den 4:e januari.

Vi är övertygade att Arriva då kommer att säga upp eller avskeda Ola Brunnström. Självklart kommer detta att gå vidare juridiskt. Problemet är dock att Arriva alltid kan välja att i domstol ta skadeståndet och ändå inte låta Ola få tillbaka jobbet. Det kan helt enkelt köpa ut vem som helst, det är bara en fråga om pengar. Domstolen kan aldrig tvinga en arbetsgivare att ta tillbaka en person, bara att betala skadestånd. Problemet för Ola personligen är såklart att ett arbete är värt mer än alla skadestånd.
Hans namn är känt i branschen och det kan vara mycket svår att få ett nytt arbete. Det nästa som händer är mötet måndagen den 4:e januari kl 11:00 på Stormgatan i Malmö. En ombudsman kommer att finnas med.

Mvh Seko klubb Pågatågs styrelse

77 reaktioner till “Pågatågens huvudskyddsombud kan komma att sägas upp”

 1. Tycker mig känna igen detta. Har de inte provat detta en gång förr? Och misslyckats? Hoppas innerligt att de misslyckas igen!!! Styrkekramar❤

  Gilla

 2. Ola Brunnström gå ut i media och meddela dem om dessa antidemokratiska metoder från Arriva! Vi är många som stötar dig! Glöm aldrig det!

  Gilla

 3. Detta är för jävligt.
  Man bara väntade på deras nästa steg.
  Detta har väl hänt ett skyddsombud i Stockholm också?
  Tunnelbanan??
  Msn kan alltså säga upp vem som helst sen tar msn skadeståndet.
  Om det går så långt hoppas jag Seko kan fixa fram ett jobb
  Efter detta kommer nästa drag från Arriva när seko är försvagat.
  Nu hoppas jag alla stötar Ola och andra uppsagda också.
  Man blir så bedrövad att Arriva inte släpper detta och går vidare

  Gilla

  1. Ja. Hände 2005 i T-banan då arbetsgivaren sade upp klubbordförande Per Johansson. Detta efter att klubben där länge pekat på säkerhetsbrister i tunnlarna. Tror arbetsgivaren Connex skyllde på Pers attityd.

   Klubben svarade med en vild strejk och det hela slutade med ett utköp i Arbetsdomstolen till slut.

   Gilla

 4. Omedelbara stridsåtgärder behövs nu, Sjukskrivningar, vild strejk, hot trakasserier, vad som helst nu.

  Gilla

 5. Känner milda förkylningssymptom alternativt verkar både partner och barn snuviga. Blir det inte egen sjukdag så lär det bli vab kommande dagar.

  Gilla

 6. Denna bottenlösa prestige in absurdum… Dessa jävlar kommer nog aldrig vidare från astralplanet! Lika förruttnade och besatta av makt som Tolkiens ringvålnader…

  Gilla

 7. Uppenbart att något måste göras mot arriva och deras antidemokratiska metoder. De måste vara Sveriges absolut värsta arbetsgivare men har Sveriges stoltaste anställda.
  Håller tummar och tår för er på
  ”Golvet”

  Arriva borde svartlistas som arbetsgivare. Samtidigt förstår jag inte att tyska DB tillåter arrivas ledning undergräva lagar och regler som de gör,
  Skandal efter skandal

  Kanske bättre om SJ tar över det hela ist
  då får ju plötsligt hela ledningen söka nya jobb.

  Gilla

 8. Finger inga ord för hur satans illa dom behandlar sin personal!!! Hur man kan man sitta på sin röv inne på kontoret och känna sig stolt!?

  Gilla

 9. Detta är fan så lågt under ytan man kan komma. Att en arbetsgivare överhuvudtaget bestraffar någon fackligt aktiv pga att arbetsgivaren förlorat i striden.
  Tyder inte det på total inkompetens..
  Nu får vi ta tag i detta och stötta Ola precis som han har kämpat för oss. Visar det sig att Ola blir uppsagd 4/1 ja då går jag in och säger upp mig. Jag hoppas att mina kollegor som tillhör SEKO också går in och säger upp sig ifall Ola blir uppsagd 4/1!!
  Vi Kan inte bara stå och se på när arbetsgivaren vestraffar Ola, han som kämpat för oss alla.

  Gilla

 10. Att arriva fått ta del av mail som va skickat till medlemmarna har två förklaringar.
  1. En medlem, troligen arbetsgivarrepresentant, springer raka vägen till cheferna för att framstå i bättre dager.
  Nämner inga namn men de flesta kan nog gissa vilken ny medlem som är en gullegris till arriva.

  2. Arriva går systematiskt igenom de anställdas mail.

  Gilla

   1. Alla anställda har mobila enheter som de fått av Arriva med krav på installerade program. Dessa program gör att Arriva kan läsa av all information på enheterna. Således behöver det inte va någon som skvallrat utan Arriva kan läsa allt på personalens enheter.

    Gilla

 11. Alltså vad i fullaste jävla fan!
  Det här är bara ett bevis på att han gjort ett jävla hästjobb och Arriva känner sig i underläge!

  Gilla

 12. Utan Ola hade vi inte varit där vi är idag. Nu är det vår tur att stötta honom! Ola, om du läser – vi backar dig! Alla dar!

  Gilla

 13. Herregud… Man hör inte så mycket om det här inom Seko SJ, men det låter som att en sympatistrejk snart är på sin plats??

  Gilla

 14. Tänk om alla SEKO medlemmar skickar ett mail med samma innebörd.
  Alltså ” va inte rädd för cheferna de ska vara rädda för oss .”
  Och ” cheferna ” på omvägar får kännedom om det.
  Ska då ALLA dessa personer erbjudas uppsägning med 24 månadslöner ?

  Vad betyder meningen egentligen?
  Har vi yttrandefrihet?
  Eller vill företaget köpa och tysta en facklig kämpe .

  DETTA Är MYCKET ALLVARLIGT.

  Nu är det viktigt att ALLA står eniga bakom Ola Brunnström.

  Det ger styrka till hela SEKO.

  Gilla

 15. Intressant att arriva anser sig ha råd att betala 1 miljon för att bli av med huvudskyddsombudet men inte anser sig ha råd att betala tågvärdarna vettiga löner och ge personalen toapauser.

  Gilla

 16. En arbetsgivare som har så många anställda, som påverkar så många människors liv på olika sätt, har mage, hjärta, och samvete att sjunka till denna nivån. Gå på den enda/dem enda som bryr sig om er arbetssituation. De sjunker till en nivå där de mister all respekt och skulle gärna för mig kunna bli kränkta på ett torg som på 1600 talet i några timmar.
  Den nivån de själva är nere på.

  Jag hoppas att allt som kan göras för att stoppa denna arbetsgivare med att fortsätta sin verksamhet görs, gå ut i media, frivilliga gemensamma massuppsägningar, kontakt med högra instanser m.m.!

  Ni var de som drev Arriva framåt och uppåt, de drog ner Arriva till smutsen och nu ska ni, den riktiga ledningen av arriva behöva utstå förnedring utöver dess like! Se till att den såkallade ledningen finner sin rätta plats! Försäkringskassans datorer för arbetssökande (utan resultat i all framtid)

  Lycka till, och glöm inte att de inte ska ta bort er glädje i dessa dagar! Gott nytt år, från en trogen fru till en av de bästa lokföraren i världen.

  Glömde nästan huvudpersonen ..
  Till ledningen av Arriva: Vill ni ha hjälp att leda och driva ett företag framåt, googla bara TYP ”ledarskapsutbildning”, ”hur är man en bra chef” eller liknande så finner ni nog mycket kunskap ni än inte tilldelats. Hoppas ni får en fantastisk nyår, i anda med den ni ger era anställda.
  Fast om man har pengar är man väl alltid lycklig!? Eller förlåt, ni kanske gick ner till 80% av lönen, det också för all framtid? Kram och sov gott

  Gilla

 17. Tvinga företaget att gå till domstol så att det blir gött å dyrt.

  Sen får seko anställa Ola som ombudsman, och visa att de backar sina bästa.

  Gilla

 18. Jag hoppas att detta är droppen som får bägaren att rinna över så att regioner som upphandlar trafik förstår vilken fullständigt oseriös aktör Arriva är, ett kontrakt med Arriva må vara billigt med du får en usel produkt som i slutändan står dig dyrt. Om Ola mot förmodar får gå ligger han inne med väldigt mkt känslig information som han utan hot om uppsägning kan informera politiker och media om, Arriva har väldigt mkt att förlora på det.

  Gilla

 19. Publicera gärna ett uttalande som ens fackklubb eller politiska organisation kan skriva under. Vi är många som vill stötta er! Stöd och solidaritet från Göteborg

  Gilla

 20. Kan Skånetrafken ta sitt ansvar och direktupphandla en ny operatör för personalens bästa! Arriva har inget på marknaden att göra!

  Gilla

  1. Exakt min tanke också.
   Om inte Skånetrafiken tar sitt ansvar så får vi hoppas att det löser sig på det viset med ny upphandling ändå. För hur ska Arriva ha råd att betala ut de nya högre lönerna till kundvärdarna?

   Gilla

 21. Alla måste komma och demonstrera nu på måndag !! Kontakta så mkt media ni kan så att dom är på plats SVT Sydsvenskan osv.

  Vi ska hålla ett djävla liv !

  Gilla

 22. Vi måste väl vara ett gäng uppe på kontoret oxå, springa omkring i glaskorridor med plakat och höga röster:
  ”Ola ska stanna, annars går vi alla och då kommer Arriva äntligen falla”

  Vi lämnar inte Ola ensam, vi håller honom i hand och i värsta tänkbara scenario faller vi tillsammans om Arriva verkställer sin avskyvärda handlingsplan.

  Gilla

  1. När det kommer till ett sådant här läge, få får vi bortse från att vi måste köra tåg i pandemitider. Extremt viktigt att det stoppas nu. Arbetsgivare måste kunna ta ansvar och svidande kritik utan att ta till dessa drastiska åtgärder. Får detta fortgå, då blir skyddet ännu svagare på fler områden.

   Gilla

 23. Vad sägs om att man skickar ett mejl till cheferna som lyder så här, ställer ni inte in mötet med Ola på måndag så skall ni inte räkna med några körda tåg!

  Gilla

  1. Mycket bra! Även om jag är tågvärd och ej kan ställa in några tåg, så tycker jag att ni lokförare ska göra det. Nu får de fanimej vara nog!!

   Gilla

 24. Det har ju kommit en ny smittsammare typ av covid.
  Tänk vad hemskt om säg en 50-100 förare hade blivit sjuka samtidigt. Säg, runt den 5e eller så.

  Gilla

 25. en chef som cyklar med Rynkeby och samlar in pengar med ena handen och förstör livet för många med den andra,,,typexempel på en psykopat, en gång i tiden var det ett bra företag inte numer

  Gilla

 26. Finns nog inget förtroende kvar för Arriva hos någon anställd nu.
  Finns de möjligen någon väg tillbaka för att bygga förtroende igen?
  Om inte så är nu stunden kommen att slå till där det gör ondast. Pengarna kommer från Region Skåne dvs oss skattebetalare. Vi bör ge dem ett erbjudande som de inte kan tacka nej till. Det får helt enkelt välja operativ personal eller Arriva. Väljer de att tro på Arriva får de sedan förklara för resenärerna varför tågen står samtidigt som samhället i övrigt är på väg att öppnas upp. Kan vi få till en lista med alla som är beredda att lämna omedelbart om inte ny aktör träder in så får vi tyngd i erbjudandet. vi bör även ordna namnlista för de järnvägare som vill sympatisera och lovar att aldrig ta en anställning hos Arriva. Det vi erbjuder i andra ändan är personal som är lojal mot Pågatågen och deras resenärer samt huvudman. Personal som vill blicka framåt och bygga upp förtroendet till kunderna efter covid 19. Erbjudandet bör skickas anonymt till Skånetrafikens ledning och ansvariga inom Region Skåne och givetvis media.

  Gilla

  1. Om de inte har arbetstagarnas stöd och inte heller arbetsgivarorganisationen med sig så är frågan varför Region Skåne har kvar förtroendet berättigad. Dock så finns ju möjligheten att min analys är felaktig och de flesta anställda har förtroende kvar för Arriva

   Gilla

 27. Ola är en PERSON som har krigat dag och natt för sina medlemmar!!!.. Nu är det vår tur att stötta honom och kriga för honom på alla möjliga o omöjliga sätt! Tycker det är omänskligt det de försöker och försökt att göra!!!! En för alla Alla för En sånt här ska inte tillåtas 💪💪 verkligen!

  Gilla

 28. Massuppsägningar är ingen dålig ide men det är dumt att förhasta sig, kanske kan man formulera ett dokument som säger att personalen går tillbaka först då vissa kriterier är uppfyllda ex att man går tillbaka på precis samma förutsättningar som när man lämnade ex anställningsår lön mm men även att utebliven lön då man gått arbetslös ska betalas och detta är något som kan verkställas även om Ola fått gå och då är kravet att han ska återanställas.

  Gilla

 29. Minns även att vi haft en erfaren och väldigt kunnig instruktör vid namn Esbjörn Clemedsson som fick lämna inte sitt jobb men sitt uppdrag som instruktör, detta för att han hade civilkuraget att sköta sitt där man sätter säkerhet främst och inte Arrivas önskan om maximerad vinst. 2 i Ystad lämnade också vet dock inte hela storyn om dessa instruktörer men någon kanske kan berätta.

  Gilla

 30. Sysslar varken med järnväg eller fackföreningar, men tycker det låter mystiskt när man läser i tidningen om att en facklig representant riskerar att sägas upp. Det kan förstås finnas andra bakomliggande problem som jag inte känner till, men här låter det onekligen som att han riskerar att få sparken för att Arriva inte gillar facket. Det känns obehagligt med den sortens avsked.

  Gilla

 31. Fascinerande minst sagt!

  Det är ju nästan så att man på riktigt börjar tro att någon/några i Arriva Sveriges ledning jobbar aktivt för att totalförstöra sitt eget varumärke. Hade jag haft avtal med- eller ägarintresse i- Arriva hade jag inte varit supernöjd. Illa omtyckta av sina egna branschkollegor i Almega och större och större problem med att överhuvudtaget lyckas bemanna tågen. Nej, den här soppan kan inte sluta väl för Arriva även om de verkar ha obegränsade ekonomiska resurser när det kommer till skadestånd och viten.

  Hoppas att alla sekomedlemmar som har möjlighet dyker upp den 4/1 för att stötta Ola! Min erfarenhet är att han är grymt proffsig både i kontakten med medlemmar och AG. Även starkt att inte låta sig mutas med 24 månadslöner eller mer, tyder på äkta engagemang!

  Gilla

 32. En tanke som slog mig!
  Vore det inte bra att ställa in så många tåg som möjligt fram tills på måndag? Mest så Arriva får känna på vårt vrede och ta så stora kostnader att de inte har råd att köpa ut Ola?

  Gilla

  1. Strålande idé! Jag blir glad varje gång det kommer sms om lediga pass men tycker allt det kunde komma lite fler. Är inte riktigt med på att så pass många kan vara friska i dessa tider men kanske är timmisar som kör, vissa av dom verkar älska att jobba för Arriva.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s