Framsida

Info om löner och villkor

I december skrev Seko ett nytt kollektivavtal med arbetsgivarna för Sekomedlemmar anställda på Pågatågen, avtalet gäller från den 1/12 2020. Avtalet innehåller lönerevision för alla anställda samt en ny lönetariff för kundvärdar anställda efter den 1/12 2018. Sammanlagt 81 kundvärdar som tidigare gick på det centrala branschavtalet går nu på samma kollektivavtal som anställda som följde med över från Arriva Tåg. Det kan bara beskrivas som en stor facklig seger att alla nu har samma villkor.
Den nya lönetariffen består, precis som övriga tariffer, av fyra steg. Först utbildningslön och sen två år i varje steg, slutlönen nås efter fyra års anställning och är 31 130 kronor baserat på 100% anställning. Vi har nu tillsammans med arbetsgivaren placerat in alla kundvärdar i ny rätt tariff baserat på anställningstid. Rätt lön och retroaktivt för december och januari kommer att betalas ut i februarilönen har vi fått information om. Om du vill veta din nya lön så kontakta i första hand din enhetschef. Får du ingen återkoppling där kan du kontakta lars-ake.persson@arriva.se
Den nya genomsnittslönen för timanställda är inte klar i skrivande stund men Arriva håller på att räkna på den. Den gäller också retroaktivt från 1/12 2020.

I kollektivavtalet finns också en hel del regler som skiljer sig från branschavtalet, vi listar här det viktigaste:

  • 118 FP/FP2 dagar (fridagar) per år, innebär fler lediga dagar under året. FP2 dagar har samma regler som vanliga FP dagar, ledigheten omfattar dagen + 12 timmar = 36 timmar. FP2 dagar läggs ut med 8 på våren och 6 på hösten, perioden juni till augusti läggs inga FP2 dagar ut.
  • Alla anställda får 26 semesterdagar i stället för 25. När man fyllt 40 år och stått mer än ett år i högsta lönesteget får man 27 semesterdagar per år.
  • Ersättning för läkarbesök och receptbelagda mediciner vid uppvisande av kvitto.
  • 36 timmars, i snitt, arbetsvecka i stället för 38 timmars arbetsvecka.
  • Andra fridagsregler. Fridag/fridagsperiod skall omfatta tiden 19.00-06.30 på vardagar samt tiden 18.00-08.00 på frihelg. Uppfylls inte detta utgår fridagstillägg på 150 kr/timme.

Kollektivavtalet i sin helhet finns här: lokalt-kollektivavtal-2017-2020-klubb-pc3a5gatc3a5g1.pdf (wordpress.com)

Med vänliga hälsningar
Styrelsen på Seko klubb Pågatåg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s